sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Caipirinha -juustokakku


Elämäni ensimmäinen juustokakku! Torstaina tuli sellainen fiilis, että perjantain afterski -menoon voisi tehdä juustokakun. En ollut koskaan aiemmin moista tehnyt ja epäilykseni asian suhteen oli, että homma on liian suuritöistä ja tarkkaa. Aikani googletettua tulin siihen tulokseen, että voisihan sitä aina kokeilla. Tarpeeksi yksinkertainen ohje löytyi Hellapoliisista ja osoittautuikin ihan mainioksi.

Kakkuun tarvitaan:

Pohja:
200 g piparkakkuja tai digestivejä murustettuna
100 g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
5 liivatelehteä
2,5 dl Flora vispiä/kermaa vaahdotettuna
200 g vaniljan makuista tuorejuuston tyyppistä kasvirasvavalmistetta
1 pss Santa Marian Caipirinha Drink Mix -seosta
3 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl kylmää vettä

Ensin tehdään pohja. Keksit laitetaan pakastepussiin ja nuijitaan vaikka lihanuijalla murusiksi. Kannattaa muuten käyttää sitä puista päätä, eikä metallista. Minun rouhimisoperaatio nimittäin päättyi pussin hajoamiseen. Sulatettu voi sekoitetaan keksimurusiin ja taikina taputellaan irtopohjavuoan pohjalle, mihin on ensin viritetty pohjan kokoinen leivinpaperi (ilman tätä kakku ei irtoa vuoasta, eli suhteellisen kannattava toimenpide).

Täyte tehdään vatkaamalla kerma ja sekoittamalla siihen tuorejuusto, drinkkimix, tomusokeri ja vaniljasokeri. Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä täytteenteon ajan. Sen jälkeen ne puristetaan kuivaksi ja sekoitetaan puoleen desiin kiehuvaa vettä. Mutta ei siis kuitenkaan missään nimessä keitetä. Liivatevesi saa jäähtyä hetken ja sitten se sekoitetaan hitaasti muuhun täytteeseen. Valmis täyte laitetaan kakkuvuokaan ja kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Mietin kuumeisesti että millä tuon ällöttävän liivatteen voisi korvata, mutta en keksinyt. Liivatehan valmistetaan sian nahasta ja näin lihattomalla ruokavaliolla kuulostaa vähän inhottavalta. Toisaalta liivatetta löytyy myös monista karkeista ja eläinperäistä juoksetetta juustoista... Jos olisi oikeasti tarkka näissä, niin menisi vähän vaikeaksi. Mutta kaikki kunnia niille, jotka jaksavat!

Kakusta tuli oikein mainio ja limen makuisena se sopi afterskin meksikolaiseen teemaan. Aloin heti miettiä, miten siihen voisi kesällä siivuttaa mansikoita päälle... Ihan loistavaa varmasti! Mutta koko juustokakkuoperaatio yllätti helppoudella ja nopeudella. Aikaa meni saman verran kuin johonkin ihan perusporkkanakakkuunkin.

.riikkis

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

liivatteen voi korvata agar agarilla! se on vähän vaikea käyttää, vaatii harjoittelua, en ainakaan itse oo löytänyt netistä kunnollista ohjetta siitä kuinka paljon sitä pitää laittaa esim tämän tyyppiseen kakkuun. ois kiva jos löytyisi suora ohje siitä, että vaikka viisi liivatelehteä = x määrä agar agaria.

P kirjoitti...

No joo, tuo agar agar on tuttu marmeladeista, mutta eipä ole mitään käsitystä että toimisiko ja miten tällaisessa kakussa. Kai sen kokeilemalla kuitenkin keksisi... Ihan hullua ettei liivatteesta ole kehitetty mitään ns. keinotekoista versiota.

.riikkis