sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Mustajuurigratiini

Lainasin kirjastosta Roland Perssonin kirjan "Juuri kuten haluatte", josta löytyy nimensä mukaisesti juuresruokia. Suurin osa ohjeista on mun mielestä vähän turhaa hifistelyä, mutta tämä gratiini vaikutti hauskalta. Ja koska en ollut tehnyt aiemmin mustajuuresta mitään, mutta onnistuin löytämään niitä Prismasta, niin sunnuntairuoka oli siinä.

Mustajuurigratiini (4 annosta)

800 g mustajuuria
150 g korvasieniä tai huhtasieniä (minä laitoin ihan vaan herkkusieniä)
50 g voita
2 salottisipulia
200 g purjosipulia
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl kanalientä (laitoin kasvislientä)
3 dl kermaa
1 munankeltuainen
50 g raastettua parmesaania
suolaa, pippuria

Pese ja kuori mustajuuret. Leikkaa ne 5 cm pituisiksi paloiksi ja keitä pehmeiksi suolavedessä (noin 20 min). Puhdista sienet ja pilko salottisipuli. Leikkaa purjo sentin paloiksi. Paista sieniä voissa ja lisää sekaan salottisipuli. Paista vielä hetki ja ripottele ruokalusikallinen jauhoa sekaan.
Lisää kasvisliemi ja keitä hetken aikaa. Lisää kerma ja keittele kokoon muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla (minusta tämä ei kaivannut enää ekstrasuolaa). Lisää sekaan purjot ja munankeltuainen.

Laita mustajuuret vuokaan ja kaada sienikastike päälle. Ripottele päällimmäiseksi raastettu parmesaani. Paista 225 asteessa hetken, että juusto saa vähän väriä pintaan.

Tehtiin tätä lohen lisäkkeeksi ja oltiin molemmat samaa mieltä, että toimisi varmaan vaalealihaisen kalan kanssa paremmin. Mustajuuri maistuu vähän parsalta ja kirjan mukaan sitä sanotaankin köyhän miehen parsaksi. Kirja kertoo senkin, että mustajuurta on viljelty Suomessa 1700-luvulta alkaen. Kilon pussista jäi vielä vähän yli, joten täytyypä testata vielä sosekeittoa.

.riikkis

Ei kommentteja: