sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Pizzapäivä!



Sunnuntai on pizzapäivä! Ainakin silloin se on pizzapäivä jos on ollut ihan huippu keikalla edellisenä yönä. Itse kun olen joskus ollut pizza-ammattilainen niin minulla on tietty kunnioitus hyvää oikein valmistettua pizzaa kohtaan. Semmoista en ole vielä koskaan onnistunut kotona aikaan saamaan, mutta nyt oli jo hyvä yritys. Pizzassahan on kolme perusosaa. Pohja, tomaattikastike ja juusto. Pohja on näistä vaikein ja se mihin on kuitenkin helpoin itse vaikuttaa. Lähdetään siis sen tekemisestä. Oikea taikinahan saa nousta ainakin 15 tuntia, mutta semmoista pohjan reseptiä en vaan ole mistään löytänyt, joten mennään tällä Jamie Oliverin kirjasta löytyneellä jota olen pikkaisen itse muunnellut:

50g hiivaa
2 rkl hunajaa
5 dl lämmintä vettä
5 dl sämpyläjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

1. Liuota hiiva ja hunaja lämpimään veteen.
2. Kaada jauhot ja suola isoon kulhoon ja tee keskelle monttu johon kaadat hiiva-vesiseoksen. Sekoita jauhot seokseen kunnolla, niin että taikina on tasaista.
3. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista ainakin 10 min. Mitä kauemmin vaivaat sitä parempi taikinasta tulee ja sitä enemmän syntyy sitkoa. Sitko on tärkeää kun venyttelet taikinan käsin pöydällä. Hyvä taikina kestää heittelyä ja venyttämistä todella paljon.
4. Kohota taikinaa vähintään 40 min.
5. Irroita taikina jauhoisilla käsillä kulhosta jauhoiselle pöydälle ja vaivaa siitä ilmat pois. Vaivaa siis ainakin minuutti. Me teimme tuosta taikinasta kaksi uunipellin kokoista pizzaa ja yhden leivän. (Leivän taikinaa kannattaa kohottaa vielä 20 min. Vaivata sen jälkeen ilmat pois, muotoilla leipä ja antaa sen kohota vielä ainakin 30 min uunipellillä ennen paistoa).
6. Venyttele taikina pöydällä sen kokoiseksi että mahtuu pellille tai paistokiven päälle. Älä käytä missään nimessä kaulinta. Oletko koskaan nähnyt oikeassa pizzeriassa käytettävän kaulinta? Kauliminen tekee pohjasta sitkeän.

Seuraavaksi tulee tomaattikastike. Itse kun olen hiukan laiska tomaattikastikkeen tekijä niin käytän pohjana muttin paseerattua tomaattia. On mielestäni paras tomaattikastike mitä olen kaupasta ostanut. Tämä määrä riittää helposti kahteen pellilliseen pizzaa.

1 prk mutti paseerattua tomaattia
1 valkosipulinkynsi
1,5 rkl kuivattua basilicaa
pippuria
suolaa
2 tl sokeria
1 tl sambal oelekia

Keitä näitä kattilassa miedolla lämmöllä 20 min, saadaksesi maun hiukan pehmenemään. Kun nostat kannen niin tuoksu on aivan mahtava.

Loppu pizza onkin sitten hyvä tehdä omista lempitäytteistä ja niihin en hirveesti halua puuttua. Juusto kannattaa kuitenkin valita hyvin. Itse pidän valion pizzajuustosta, koska se levittyy hyvin ja siinä on sopivasti rasvaa sekä makua. Pitää vaan muistaa että pizzan täytteissä usein pätee sanonta "vähemmän on enemmän". Sopivasti laadukkaita täytteitä jättää tilaa myös hyvän pohjan ja tomaattikastikkeen maulle.

Pizzan rakentamisessa juusto tulee jättää pohjalle tomaattikastikkeen päälle ja vasta sen jälkeen muut täytteet kypsymisjärjestyksessä. Hitaimmin kypsyvät, kuten sipuli ja paprika päälle. Helposti kuivuva tonnikala alle ja niin edespäin.

Meillä kun ei leivinuunia eikä pizzakiveä ole niin paistetaan pizza 250 asteisessa uunissa 12 min valmiiksi kuumennetun pellin päällä.

Niin ja kuvassa olevassa omassa pizzassani täytteinä oli kanaa, herkkusientä, punasipulia, kirsikkatomaattia ja haloumijuustoa. Ainoastaan kana oli paistettu ensin ja muut kypsyi sopivasti uunissa pizzan päällä. Vaimo jätti kasvissyöjänä kanan pois, mutta lisäsi valmiiseen pizzaan tuoretta basilicaa. Rucolaa olisi varmasti laittanut jos olisi kaapissa ollut.

-Pauli-

Ei kommentteja: