sunnuntai 23. elokuuta 2009

Sienirisotto


Tuli syötyä viikolla Prahassa erinomaista sienirisottoa. Siitä sitten idea omaan vastaavaan ja yritys laittaa paremmaksi. Sienet (tällä kertaa tatit ja kantarellit) löytyivät metsästä melkein talomme takapihalta ja muut ainekset olikin jo valmiina kaapissa. Eikun tuumasta toimeen.

2,5 dl risottoriisiä
2 dl voissa paistettuja metsäsieniä (paistettuina siis, tuoreena tuplasti tai triplasti)
20 cm purjoa
2,5 dl raastettua parmesaania
oliiviöljyä
pippuria
3/4 dl martini biancoa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
puoli tl sahramia
nippu ruohosipulia
pari oksaa sitruunamelissaa

Ensin kannattaa kerätä ne sienet, perata ne ja paistaa voissa pannulla valmiiksi. Valmiit sienet voi laittaa seuraavaksi sivuun odottamaan ruuan valmistumista. Varsinainen risoton tekeminen aloitetaan pilkkomalla purjo pannulle kuuman oliiviöljyn sekaan ja heittämällä siihen heti perään riisit. Niitä saa paistaa pannulla kolmisen minuuttia jotta riisit saavat kiiltävän pinnan.

Riisien päälle laitetaan soijakastike sekä martini bianco ja annetaan olla pannulla muutama minuutti kunnes nesteet ovat haihtuneet. Tämän jälkeen voi lisätä pilkotun sitruunamelissan, pippuria ja desin kuumaa vettä. Vesen lisäämistä jatketaan aina kun edellinen vesi on imeytynyt riiseihin ja niin kauan kunnes riisi on kypsää. Kypsän riisin sekaan lisätään sienet, ruohosipulisilppu, sitruunamehu ja parmesaaniraaste sekä lisää pippuria mausteeksi.

Homma oli siis helppo kuin mikä, mutta aikaa meni tunti. Sapuskaa riittää kolmeen annokseen ja oli todella hyvää. Parempaa kuin se Prahassa syöty....

-Pauli-

Ei kommentteja: