lauantai 28. marraskuuta 2009

Kikhernemureke


Viime vuoden Maku-lehden joulunumerossa (6/08) oli monta kokeilemisen arvoista ohjetta, jotka jäivät sitten kuitenkin (kuten tavallista) testaamatta. Joka vuosi on joulu uusi, parempi tsemppi tänä vuonna. Minä en oikein tykkää perinteisistä jouluruoista, joten siksikin on kivaa löytää ei niin perinteisiä jouluherkkuja.

Murekkeesta tuli hyvää. Yllättävän hyvää oli Paulin tuomio. Raukka oli jotenkin ajatellut että kikhernemurekkeen täytyy olla tosi pahaa. No yllättyipä positiivisesti.

Ainekset:

3 dl kypsentämättömiä kikherneitä/ 600g kypsiä (minä laitoin kaksi säilykepurkillista, kun en jaksanut alkaa keittelemään)
150 g sipulia (koska minulla ei ole keittiövaakaa, laitoin kaksi kappaletta)
1 rkl rypsiöljyä (sipulin paistamiseen, luultavasti?)
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kermaa
1 dl rypsiöljyä (laitoin oliiviöljyä, koska meillä ei ole yleensä mitään muuta)
4 munaa
2 rkl punaista thai currytahnaa. (voi muuten laittaa ihan reilusti!)
2 1/2 tl suolaa
2 tl anista (hyi saakeli, en laittanut!)
2 tl basilikaa
1/2 tl mustapippuria
150 g palsternakkaa raastettuna
2 dl auringonkukansiemeniä

Vuokaan: voita plus noin 1 dl seesaminsiemeniä

Jos setin tekee kuivista kikherneistä, niin niitä liotetaan yön yli ja keitetään sen jälkeen tunnin verran. Kuulosti sen verran aikaa vievältä, että ostin kaksi purkkia säilykeherneitä. Hyvä tuli niistäkin.

Sipulit pilkotaan ja paistetaan öljyssä. Kulhoon laitetaan kikherneet, sipulit, kaurahiutaleet, kerma, öljy, munat ja mausteet ja suristetaan takaiseksi sauvasekoittimella tai muulla koneella. Lopuksi lisätään palsternakkaraaste ja auringonkukansiemenet ja sekoitetaan sen verran vähän, että taikinaan jää rakennetta.

Leipävuoka vuorataan leivinpaperilla, voidellaan ja ripotellaan päälle seesaminsiemeniä. Taikina kipataan vuokaan ja paistetaan 175 asteessa tunnin verran.

Vaikka raaka-ainelista pitkältä näyttääkin, mureke valmistuu aika kätevästi. Leipävuokahan tähän tietenkin vaaditaan, meiltä sellainen sattuu löytymään erinäisten vuokaleipäkokeilujen ansiosta. Ja vinkkinä ettei ne kalliita ole, oma on ostettu kahdella eurolla Ikeasta.

Maku-lehdessähän mureke oli tosiaan listattu jouluruoaksi, mutta jättämällä aniksen pois siitä ei tullut mitenkään liian jouluinen. Toimi ihan mainiosti basmatiriisin ja salaatin kanssa.

2 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Muistelen anoppini tuota joskus jouluna tarjolleen ja maistui hyvältä. Anoppi on siinä mielessä ihku, että hän tekee aina mulle ja Månsille erikseen liudan kasvisruokia jouluksi, siis silloin kun vietämme joulua siellä. Kun taas mun äiti tekee ne normaalit jouluruokansa ja me saadaan siitä sitä valkata perunaa, salaattia ym... Nice.

P kirjoitti...

Ihan mahtava anoppi sulla :)

.riikkis