keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Kyllä kannatti: pekaanipähkinäpiiras



Pekaanipähkinäpiiraan ohje löytyi uusimmasta (6/09) Maku-lehdestä. Tarkoitus oli vääntää piirakka joulupäiväksi, mutta aika ja into loppuivat kesken. Ainekset olivat valmiina, joten kävin toimeen tänään loppiaisena. Ohje saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta piirakka on jokaisen siihen uhratun minuutin arvoinen! Lopputulos oli suorastaan taivaallinen vaniljajätskin kanssa nautittuna. Ja oikeastaan tekemisessä suurin vaiva on paistaminen kolmessa eri osassa, muuten homma sujuu ihan näppärästi.

Ainekset:

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1 muna

Täyte
75 g voita
1 1/2 dl ruokosokeria
3 munaa
1 dl vaahterasiirappia
1 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 rkl tummaa rommia
1 rkl vehnäjauhoja
150 g pekaanipähkinöitä rouhittuna
Koristeeksi
noin 150 g pekaanipähkinöitä

Ensin tehdään taikina. Kulhoon laitetaan jauhot, sokeri, suola ja kylmä voi (jääkaappikylmä vaati kyllä melkoisia näppivoimia, kun sen runnoi tasaiseksi taikinan sekaan...). Nypi seos murumaiseksi taikinaksi. Lisää sekaan muna, jonka rakenne on vatkattu rikki. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita jääkaappiin odottamaan ainakin puoleksi tunniksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla pyöreäksi (vaatii hieman kärsivällisyyttä!) ja nosta se voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm). Painele taikina vuoan reunoille ja pohjaan ja pistele haarukalla reikiä. Esipaista 200 asteessa noin 10 min. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen.

Vatkaa täytteen voi ja sokeri vaaleaksi (tässä kohtaa kysyn, että miten siitä voi vaaleaa tulla? Sekaisin meni kuitenkin). Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää täytteeseen siirapit ja rommi (käytettiin 7 vuotta kypsytettyä Havanaa, jota Paulilta saattoi lurahtaa vähän reilusti. Kenties hieman miedompikin rommi toimisi). Sekoita jauhot pähkinärouheen sekaan ja lisää muun täytteen sekaan. Kaada koko setti esipaistetun piirakkapohjan päälle ja lykkää uuniin 20 minuutiksi.

Piirakka ulos uunista, koristepähkinät rinnakkain päälle ja paistetaan vielä noin 20 min. Leivinpaperia päälle jos alkaa tummua uhkaavasti. Valmista, lopulta! Piirakka tarjoillaan ohjeen mukaan jätskin tai kermavaahdon kanssa, me kokeiltiin jätskiä ja oli superhyvää.

Ohje kuulostaa vähän säädöltä, mutta kannattaa testata. Minä en erityisemmin tykkää leipomisesta, mutta sain aikaan hyvän lopputuloksen hermoja menettämättä.



.riikkis

2 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Moikka!

Me tehtiin tätä yhdellä kurssilla saman ohjeen mukaan ja siellä onnistui, nyt kun ite kokeilin niin täyte ei hyytynytkään vaan sitä siirappia valahti varmaan melkein desi sieltä sisältä sitten kun piirakkaa leikkasi.. :( Rupesin jo epäilemään että ohjeessa joku virhe, mut jos sä oot saanu onnistumaan ni ei voi olla siitäkään.. Ehdotuksia mistä johtuu?

No, pitää varmaan joskus koittaa vielä uudestaan, ehkä ei ollut tarpeeksi sekaisin tai jotain.

Aurinkoista kesää! :)

Heli

P kirjoitti...

Voi hitto, meillä kyllä hyytyi ilman mitään ongelmia! En osaa sanoa, mistä olisi voinut johtua :/. Vaikka nuo leipomishommat ovat aina vähän sellaisia ufohommia, joskus onnistuu ja sitten taas ei.

Ei muuta kun uutta yritystä kehiin :)

.riikkis